Close menu Menu

De zin en onzin van OM5

De zin en onzin van OM5

OM5 Multimode fiber (MMF) werd in 2016 met een hoop tam tam ingevoerd als nieuwe standaard. Hoewel het klinkt als een upgrade, zoals Iphone 6 was ten opzichte van de 5, is hij er om in specifieke situaties dezelfde prestaties te kunnen leveren waar OM4 dat niet kan. Daardoor wordt de vezel nog niet vaak geadopteerd in IT-projecten. De situatie komt weinig voor. Toch merken wij bij Redlink regelmatig onduidelijkheid over OM5. Waarom is hij er precies en in welke ICT-netwerken is hij wel geschikt? In dit artikel scheiden wij de zin van de onzin rondom OM5.

Nóg betere kwaliteit en snelheid met OM5

Het vezeltype OM5 is voornamelijk bedoeld voor datacenters. De extreem hoge snelheden over, in verhouding, kortere afstanden maken het mogelijk een installatie van uitstekende kwaliteit te installeren. Met OM5 is het mogelijk om extreem hoge snelheden tot 100 Gbit/s datatransmissie te behalen bij een maximale afstand van 150 meter. Dat is alleen mogelijk bij SWDM en BiDi netwerken. Bij een afstand van 440 meter is het mogelijk om alsnog 40 Gbit/s datatransmissie te behalen. Om de overstap makkelijker te maken is “nieuwkomer” OM5 backwards nog steeds compatibel met zowel OM2, OM3 als OM4. OM5 is daarmee interessant voor grote datacenters die lengtes groter dan 150 meter moeten overbruggen voor 100G netwerken over SWDM en BiDi. Dat is iets anders dan een upgrade in snelheid.

Wat zijn de voordelen van OM5?

  • Uitstekende prestaties en kwaliteit van de connectiviteit voor uw datacenter;
  • Hoger bereik en transmissiesnelheid door middel van SWDM technologie;
  • Overdrachtssnelheden tot 100 Gbit/s met sléchts 2 vezels (i.p.v. 8 vezels);
  • Transmissiebereik tot max. 440 meter voor 40 Gbit/s-toepassingen en 150 meter voor 100 Gbit/s-toepassingen;
  • Backwards comptabiliteit voor multimode (OM2), OM3 en OM4;
  • Bezuiniging van installatiekosten en minder rackruimte, door kleiner aantal benodigde vezels.

 

WBMMF en SWDM

Momenteel ligt de standaard bij glasvezel type OM2, OM3 en OM4 (50 µm). Deze zijn geschikt voor datatransmissie met een golflengte van 850 nm. Het nieuwe optische bekabeling type OM5 onderscheid zich gelijk, voornamelijk omdat het beschikt over een “wideband” multimode vezel. Zie de tabel hierboven. Hierdoor is een hoger bereik te behalen en de transmissiesnelheid sterk verbeterd, mede door de SWDM technologie (Short Wave Division Multiplexing). Dit zorgt voor een verbetering van de connectiviteit in uw datacenter. Met het nieuwe glasvezeltype is het nu ook mogelijk om over multimode vezel gebruik te maken van Wavelength Multiplexing. Dit betekent dat er meerdere kleuren licht over één vezel verstuurd kan worden, met golflengtes variërend tussen 850 en 953 nm. Via singlemode vezels is dit al langer mogelijk, echter heeft multimode de voorkeur bij bestaande (of uitbreiding van) netwerkverbindingen of nieuwe datacenters aangezien hier de kosten voor actieve componenten nou eenmaal lager liggen.

Wavelength

Ons advies

Kijk goed naar wat de klant wil. Belangrijke factoren:

  • De lengte van de glasvezelinstallatie (>150m?)
  • De techniek waarop het netwerk draait (SWDM of BiDi?)
  • De benodigde snelheid (100G?)
  • En dan met name het toekomstperspectief (moet het netwerk in de komende jaren wel hieraan voldoen?)

Maak de keuze voor OM5 als de bovenstaande pointers op JA staan. Anders kan het zonde zijn van de investering.

Volg de ontwikkelingen

Als er vragen of onduidelijkheden zijn staat Redlink u graag tegemoet. Stuur uw vraag via het onderstaande contact formulier of bel ons! Wij zullen zo snel mogelijk contact met u opzoeken.

+31 33 298 09 26 of stuur een e-mail naar [email protected].

Pre-fab Configurator

Wilt u een glasvezel patchpaneel samenstellen en weet u wat u wilt? Vul dan de configurator in en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.