Close menu Menu

WiFi vs. Ethernet, wat zijn de verschillen?

1 december 2017

WiFi vs. Ethernet, wat zijn de verschillen?

Op gebied van gebruiksgemak wint WiFi het van een – betrouwbare – kabelverbinding, maar wat ons betreft biedt het toepassen van een bekabelde Ethernet-verbinding nog altijd vele voordelen ten opzichte van de draadloze verbinding. Snelheid en betrouwbaarheid spelen hierin een grote rol. Daarom hebben we de voor- en nadelen even op een rijtje hebben gezet.

Je mobiel verbinden aan een Ethernet-kabel. Nee, laten we daar maar niet aan gaan beginnen. Maar voor elektronisch apparatuur is het zeker aan te bevelen om Ethernet-kabels te gebruiken voor die zaken die ertoe doen en 24/7 beschikbaar moeten zijn. Bijvoorbeeld je bedrijfsnetwerk, camera’s, back-up systeem, setup-box of in je thuisnetwerk voor het gebruik van videobellen, gamen of digitale opslag. Dit zijn slechts enkele voorbeelden waarbij een betrouwbare verbinding van groot belang is. Om je te helpen de juiste keuze te maken, willen we de belangrijkste voordelen van ethernet-bekabeling met je delen.

Hoeveel sneller is een ethernet-verbinding?

Kort door de bocht gezegd is Ethernet gewoonweg veel sneller dan WiFi, dat valt niet te omzeilen. Maar de daadwerkelijke verschillen zijn toch kleiner dan u misschien zou denken. WiFi is de afgelopen jaren aanzienlijk sneller geworden, mede dankzij nieuwe normen, zoals de 802.11ac en 802.11n. Deze bieden maximale snelheden van respectievelijk 866,7 MB/s en 150 MB/s. Ook al is dit de maximale snelheid voor uw draadloze apparaten – heel snel zult u deze misschien niet tegenkomen – is WiFi goed genoeg geworden om onze dagelijkse taken te kunnen verdragen

Een ethernetverbinding kan in theorie snelheden tot 10 Gbit/s bieden, wanneer je gebruik maakt van minimaal CAT6A-kabels. De exacte maximumsnelheid van uw verbinding is afhankelijk van het type Ethernet-kabel dat u gebruikt heeft. In feite kunnen CAT5e-kabels nog prima worden toegepast in netwerken. Alhoewel dan snelheden beperkt tot 1Gbit ondersteund worden. In tegenstelling tot WiFi gaat het hier om een constante, consistente snelheid die door de kabel vliegt.

Oké, allemaal leuk en aardig die snelheden, maar dit is natuurlijk vooral van toepassing wanneer de snelheid van je internetverbinding een juiste match heeft met de activiteiten die je uitvoert. Als je internetsnelheid aanzienlijk hoger is dan het type verbinding waar je gebruikt van maakt, zal het verder verhogen van de internetsnelheid van die verbinding niet zoveel uitmaken. Aangezien je nooit weet wat de toekomst brengt, is het dan ook altijd verstandig goed na te denken over het vermogen van je bekabelde netwerk.

Ethernet heeft wel degelijk invloed op de snelheid tussen apparaten in je netwerk. Als je bijvoorbeeld bestanden zo snel mogelijk tussen meerdere computers wilt overbrengen, gaat dat via kabels uiteraard veel sneller dan draadloos. Je internetverbinding is hier niet bij betrokken, dus het is allemaal aan de maximale snelheid die je lokale netwerk (LAN) hardware kan bieden.

  • Wanneer je meerdere apparaten hebt die back-uppen naar een NAS, back-up-server of gedeelde harde schijf zullen back-ups sneller gaan via een ethernetverbinding;
  • Als je apparaten hebt die worden gestreamd vanaf een mediaserver in jouw netwerk (zoals Plex of Kodi), biedt een Ethernet-verbinding je een aanzienlijke boost in de streamingkwaliteit.

Wat levert meer vertraging op? WiFi of ethernet?

Verbindingssnelheid en verbindingskwaliteit gaat niet alleen over ‘ruwe’ bandbreedte. Een andere grote factor is de vertraging. In dit geval is de “latency” de vertraging in hoe lang het duurt voordat dataverkeer van een apparaat naar zijn bestemming kan komen. We verwijzen dan vaak naar vertraging als in “ping” in het netwerk. Bij een hoge afhankelijkheid van internet ben je waarschijnlijk beter af met een bekabelde ethernetverbinding.

Maar goed, wanneer u alleen maar video’s streamt, naar muziek luistert of surft op het internet, zal deze vertraging niet heel veel uitmaken. Wilt u de vertraging van uw netwerk testen? Dan “pingt” u het IP-adres van uw router terwijl u verbonden bent met het WiFi netwerk én verbonden bent via Ethernet-bekabeling. Vergelijk de resultaten om te zien hoeveel latentie de WiFi toevoegt. Of maak gebruik van een netwerktester om het netwerk door te meten. Neem eens een kijkje bij ons meetapparatuur van NETSCOUT of IDEAL Networks.

Samenvattend, met WiFi is er wel degelijk meer vertraging, mede doordat de signalen heen en weer gaan tussen WiFi-apparaat en uw draadloze router. Met een bekabelde ethernetverbinding is er (logischerwijs) veel minder vertraging.

Betrouwaarheid en (draadloze) interferentie

Zoals eerder vermeld biedt ethernetbekabeling een betrouwbaarder netwerk dan WiFi. Voornamelijk op gebied van snelheid en betrouwbaarheid.

WiFi is onderhevig aan veel meer storing dan een bekabelde verbinding. De indeling van je kantoor of huis met bepaalde objecten die het signaal blokkeren, interferentie van elektronische apparaten of de Wi-Fi-verbinding van de buren. Al deze factoren dragen ertoe bij dat een WiFi netwerk minder betrouwbaar is. De interferentie kan een aantal problemen veroorzaken:

  • Verlies van signalen: af en toe verliest Wi-Fi het signaal en moet het opnieuw worden ontvangen. Dit is misschien geen probleem voor het dagelijkse browsen of streamen van video’s, omdat de re-acquisitie razendsnel en meestal onopgemerkt gebeurd. Maar zit je middenin een video-vergadering met klanten of collega’s, dan kan dat natuurlijk heel vervelend zijn;
  • Hogere vertraging: verhoogde interferentie kan meer vertraging betekenen, wat uiteindelijk een probleem kan zijn om alle redenen die we in eerder hebben besproken;
  • Lagere snelheden: meer interferentie betekent ook een lagere signaalkwaliteit, dat weer resulteert in lagere verbindingssnelheden.

Het is moeilijk om interferentie te kwantificeren, omdat het de neiging heeft te ebben en te vloeien. Vooral als er gaat om mobiele apparaten. Er zijn echter dingen die u kunt doen om draadloze interferentie te verminderen en het best mogelijke WiFi signaal te krijgen.

Lees ook: 5 tips om thuis het Wi-Fi signaal te verbeteren

Wanneer is het logisch gebruik te maken van ethernetbekabeling?

De toekomst heeft het laatste woord en voor algemene gebruik is WiFi natuurlijk super handig. Het is snel (genoeg) en uitstekend te gebruiken voor de meeste dingen die we doen op onze netwerken. Om te beginnen is WiFi essentieel als je mobiele apparaten hebt. Ook zijn er gevallen waar u gewoon geen ethernet kunt gebruiken. Waar het soms te lastig is om een permanente kabel naar de gewenste locatie te trekken. Dat is de echte reden om Wi-Fi te gebruiken: gemak. Als een apparaat moet worden verplaatst of als u gewoon geen – opzichtige – kabel wil, is WiFi zeker de juiste keuze.

Aan de andere kant, als u een (vaste) PC of server heeft, is ethernet de ideale optie. De mogelijkheid voor maximale snelheden en de beste kwaliteit bij gebruik van de juiste hoogwaardige CAT6CAT6ACAT7 of CAT7A datakabels zijn volledig zelf in te vullen. Het toepassen van een kwalitatief Ethernet-netwerk resulteert in een consistente, solide verbinding.

Om het hele verhaal samen te vatten: uiteindelijk biedt ethernet de voordelen van betere snelheden, minder vertraging en betrouwbaardere verbinding voor jouw (werkplek)aansluiting. WiFi biedt het voordeel van gemak en is – goed genoeg – voor de meeste toepassingen. Je zult dus gewoon moeten zien of één van jouw apparaten past in de categorieën waar ethernet een expliciet verschil zal maken om vervolgens te beslissen of het groot genoeg is om voor de “good old” kabelkwaliteit te kiezen.

Klik hier voor het gehele assortiment koperkabel!