Het lijkt misschien ver weg, maar als het aan de Eindhovense professor Peter Baltus ligt, is het draadloze internet in 2020 wel duizend keer sneller dan nu. De snelheid die de hoogleraar met zijn team aan de TU Eindhoven wil ontwikkelen, bedraagt maar liefst 1 terabit per seconde. Dat is dus 1000 Gigabit per seconde!
Met de ontwikkeling van virtual reality, 3D, steeds scherpere televisiebeelden en steeds grotere bestanden is er een grote behoefte aan snellere Wi-Fi. Mensen worden er namelijk niet geduldiger op. De snelheid van 1 terabit is niet zomaar gekozen. Draadloze netwerken worden in een redelijk voorspelbaar tempo steeds sneller; gemiddeld met een factor duizend, net als computerchips. Om het aanzienlijke tempo vol te houden zijn er dan ook fikse inspanningen nodig. Er zullen steeds meer en steeds snellere apparaten via dezelfde kanalen verbonden zijn. "De grootste uitdaging is om ervoor te zorgen dat die elkaar niet interrumperen", aldus de professor.
De oplossing
De Wi-Fi moet een veel grotere bandbreedte krijgen, anders past al die informatie er niet doorheen. Tevens zullen draadloze netwerken in smalle bundels moeten gaan zenden, zodat de apparaten elkaar niet storen. Om dat te realiseren staan er in de toekomst waarschijnlijk meerdere routers in één huis, denkt Baltus.
Struikelblok
Op het moment is het al mogelijk om met een grotere bandbreedte data te verzenden, maar dat kost ontzettend veel stroom. De nieuwe technologie moet wel betaalbaar zijn voor de gewone consument. Anders is het al niet eens aantrekkelijk, zegt de hoogleraar. “Sneller, goedkoper en zuiniger, dat is waar we continu aan werken.”
De nieuwe Wi-Fi wordt ontwikkeld in splinternieuwe laboratoria in het Center for Wireless Technology Eindhoven (CWTe).
[Toevoeging op 16-09-2015: Nadat de Eindhovense professor Baltus aangaf een Wi-Fi-snelheid van 1 Terabit per seconde in 2020 te realiseren, vroegen wij ons af wat dat zou betekenen voor de infrastructuur. We deden zelf onderzoek en beschreven onze bevinden in het blog: Wat betekent 1 Terabit per seconde voor onze infrastructuur?]
Bron: persbericht TU/e