Sommigen zien het als een interessant technisch snufje. Voor anderen is het een handige tool: de drone. De trend heeft zich inmiddels gevestigd en is ook overgewaaid naar het installatievak. De drone blijkt hier ontzettend handig en zeker van nut te zijn.
Darpas, de branchevereniging van onbemande vliegtuigen, helikopters en multirotors voorspelt dat elke installateur die zich bezig houdt met werkzaamheden rondom zonne-energiesystemen binnen nu en vijf jaar een drone bezit. Een ambitieuze uitspraak, maar wie weet hebben ze gelijk. Op dit moment is het in ieder geval nog maar een aantal grote partijen die de drones in de beroepspraktijk gebruikt.
Toch zijn er ook een hele boel andere toepassingen, zoals brandblussen in huis met de Blue Jay (Blauwe Gaai).
Drone maakt werken veiliger en efficiënter
De beheerder van de elektriciteitsnetten, Joulz, is één van de installateur-gebruikers van de drone. Deze netbeheerder zet de handige vliegtuigjes in bij de inspectie van hoogspanningsmasten, GSM-masten en ook bij windmolens. De drones kunnen ook gebruikt worden voor het detecteren van een lek bij warmteleidingen, tracéstudies en kunnen zelfs warmte lokaliseren tijdens het opsporen van energiefraude. Patrick Kooij laat weten dat dergelijk werk niet alleen een stuk veiliger wordt, maar ook vele malen efficiënter. Zelf in de masten klimmen is verleden tijd voor de medewerkers van Joulz. Zo kunnen hun klanten ook weer gerichter investeren in onderhoud.
Warmtecamera
Bij het inspecteren van zonnepanelen op daken kunnen deze onbemande vliegtuigjes ook erg handig van pas komen. Dankzij warmtebeelden, die gezien kunnen worden met een speciale camera, kan men meteen zien welke zonnepanelen kapot zijn of slecht werken. Het spreekt voor zich dat dit veel eenvoudiger, en daardoor goedkoper, is dan handmatig controleren. Meer tijd en geld voor leuke dingen dus.
Quanto costa?
Op het moment varieert de prijs van een drone van zo'n 800 euro tot enkele tienduizenden euro's. En dan hebben we het nog niet gehad over de bijkomende kosten van de opleiding en keuring van de drone. Zo komt u al gauw terecht op een bedrag van gemiddeld € 7.000. Op korte termijn is dat toch een redelijk bedrag om te investeren. Maar als we naar de lange termijn kijken, is het vooral voor hen die met regelmaat hoog in de lucht werken een investering die absoluut de moeite waard is om te overdenken. En laten we eerlijk zijn: los van de geld- en tijdbesparing die het oplevert, is werken met een drone ook gewoon harstikke cool.
Bron: Installatieprofs (maart, 2016)