We krijgen steeds vaker de vraag waarom er zoveel prijsverschil zit in netwerkkabels van dezelfde categorie (5, 5e of 6). Het antwoord op deze vraag is eigenlijk heel eenvoudig. Het is namelijk een strijd tussen (goedkope) imitatieproducten en (duurdere) volwaardige, marktconform geproduceerde kabelproducten. Wel komt er meer bij kijken dan alleen een oorzaak van het prijsverschil. We willen u daarom middels dit artikel wijzen op de oorzaak van het probleem, de nadelen en gevaren van goedkope alternatieven en de punten waar u op kunt letten bij het aanschaffen van betrouwbare koperen kabels.
De opkomst van de niet-marktconforme kabels
De laatste jaren zijn er steeds meer netwerkkabels met een aluminium kern en een koperen coating op de markt gekomen. Deze kabels worden ook wel Copper Clad Aluminium (CCA) genoemd. Vergelijkbare kabels zijn die met een stalen kern en een koperen coating. Beide soorten kabels zijn in feite namaaksels van de volledig koperen kabels. Daarnaast worden ook andere, niet marktconforme kabels ‘vermomd’ als Categorie 5e of zelf Categorie 6 kabels.
CCA kabelproducten circuleren al redelijk wat jaren op de markt. En omdat er veel vraag is naar goedkopere kabels, worden de hoeveelheden kabels ook steeds groter. Dat komt doordat organisaties koste wat kost willen besparen. En aluminium is veel voordeliger dan koper, dus zijn CCA kabels beduidend goedkoper dan alle volledig koperen producten.
Volgens Frank Peri , executive director van de Communications Cable and Connectivity Association (CCCA) is het niet moeilijk om deze producten op het internet te vinden. “Veel groothandelaren en distributeurs bieden ze aan”. Veel providers bieden niet-marktconforme kabelproducten aan tegen significant lagere prijzen dan de marktconform gefabriceerde koperen kabels. Sommigen verkopen zelfs zowel marktconforme als niet marktconforme kabels.
Nadelen en gevaren voor u en uw werknemers
De roulatie van het grote aantal niet-marktconforme kabelproducten is inmiddels uitgegroeid tot een hardnekkig en onvermijdelijk probleem voor de industrie. De toepassing van deze niet-marktconforme (vaak namaak) kabelproducten in de markt kan namelijk zorgen voor veel problemen bij de bedrijven die ze gebruiken. Zo ook bij de kabelmonteurs en technici die deze producten toepassen op de netwerkomgevingen van hun klanten. Denk bijvoorbeeld aan:
- Grotere kans op breuken
- Afname van flexibiliteit op lange termijn
- DC-weerstand is rond de 55% hoger dan bij koper (zie toelichting hieronder)
- Demping is ongeveer 40% hoger dan bij gebruik van koper
- De kabel functioneert minder goed bij lange lengtes
- De kabel voldoet niet aan de ANSI/TIA-568-B2-1 standaard
Hoewel deze producten misschien lijken op originele kabels en dezelfde performance behalen in sommige situaties, zijn er significante verschillen die kunnen leiden tot netwerkproblemen en veiligheidsrisico’s. En het probleem is nou juist dat sommige consumenten niets weten van die risico’s of niet eens weten dat ze eigenlijk CCA-kabels ontvangen.
“Het is lastig om de markt voor namaakproducten te kwantificeren”, zegt Peri, maar hij denkt dat het aantal distributeurs van CCA kabels samen goed zijn voor een organisatie van enorm formaat. (Zo’n organisatie is te vergelijken met één van de alom bekende technische groothandels in Nederland.)
Een veelvoorkomend probleem
Dat de vraag naar CCA kabels blijft toenemen, is toe te schrijven aan het feit dat die imitatieproducten steeds ‘gewoner’ zijn geworden. Dat zegt Gilmore, technisch directeur van de Fibreoptic Industry Association (FIA). De FIA houdt zich bezig met het standaardiseren van het ontwerpen, implementeren en uitvoeren van telecommunicatiefaciliteiten en infrastructuren in het Verenigd Koninkrijk, Europa en andere gebieden.
Hoe meer van die kabels in de omloop zijn, hoe normaler ze worden.
Volgens Gilmore speelt tevens de dalende kwaliteit van de datakabel-industrie een grote rol. “Elektrische aannemers regelen nu opvallend vaak ook kleine datakabel-projecten en die worden door lage kosten gedreven”, zegt hij. “De distributeurs zien dit gebeuren en spelen daar adequaat op in. Vaak worden de installaties niet getest door middel van industrieel goedgekeurde testapparaten, waardoor het probleem niet wordt gevonden voor het te laat is.
Wij bij Redlink krijgen zelf ook regelmatig de vraag naar 'goedkope' datakabels. En wij zijn absoluut geen voorstander van imitatieproducten. Maar omdat wij van nature voldoen aan de wensen van de klant kunnen wij deze producten uiteraard ook gewoon leveren. Want ja, handel is handel. Daar zijn we heel eerlijk in. Let wel, we doen dit niet zonder dat we de klant erop wijzen dat een lagere prijs ook gevolgen heeft voor de kwaliteit. Deze twee gaan namelijk hand in hand. Een lagere prijs leidt vrijwel altijd tot een lagere kwaliteit. Daarom publiceren we ook dit blogartikel.
DC-weerstand van aluminium ongeveer 55% groter dan bij koper
CCA kabels bieden geen ondersteuning aan PoE-applicaties door een vergrote DC-weerstand. De weerstand van een massieve aluminium kabel is namelijk ongeveer 55% groter dan voor een koperkabel van dezelfde diameter. Een grotere weerstand leidt tot een grotere verhitting van de kabel en een lager voltage voor het apparaat dat gevoed moet worden.
Een marktconform gefabriceerde, volledig koperen kabel heeft een lage weerstandswarmte. Hierdoor blijft de omgevingstemperatuur in kabelbundels beperkt en dat maakt hogere applicaties mogelijk. Een statement uit de IEEE 802.3 ligt dit toe: “Type 2 operaties vereisen een reductie van 10 °C van de maximale operationele temperatuur van de kabel als alle kabelparen zijn bekrachtigd.” Er is dus absoluut geen ruimte voor de veel grotere verhitting die zich kan voordoen in een CCA kabel.
De toepassing van deze kabels brengt dus de nodige risico’s met zicht mee. In de Verenigde Staten is het zelfs bij wet verboden om deze kabels in gebouwen, woningen en andere bouwwerken te plaatsen. In de VS kleven er dus ook juridische risico’s aan imitatie-installaties.
Hoe weet u of een kabel geen imitatieproduct is?
CCCA’s onderzoek wijst uit dat aannemers zich er niet van bewust zijn dat veel kabels die worden aangemerkt als Categorie 5e of 6 eigenlijk CCA-geleiders bevatten. Daarom geven we u een aantal handvatten om imitatiekabels te kunnen ‘ontmaskeren’.
- Gewicht van de box
Eén van de methodes is het wegen van de kabeldoos. Omdat aluminium lichter is dan koper, zullen de dozen met CCA kabels beduidend minder wegen dan alle koperen tegenhangers. Helaas zijn veel CCA kabelleveranciers hiervan op de hoogte. Er wordt dus regelmatig extra ‘ballast’ toegevoegd om de dozen zwaarder aan te laten voelen. Verder zijn er ook zwaardere varianten van de CCA die in de buurt van het gewicht van volledig koperen kabels komen.
- Kabeltesters
Een ander manier om neppe kabels te identificeren is gebruik maken van een kabeltester. Maar het testen van de CCA kabels aan de hand van de ANSI/TIA of ISO/IEC toont niet per definitie aan dat het om CCA kabels gaat. Bij het testen aan de hand van bijvoorbeeld de ANSI/TIA-568-C.2 standaard hoeft de DC-weerstand niet noodzakelijkerwijs onderdeel van een veldtest uit te maken. Zelfs als TIA de DC-weerstand een vereiste zou maken, zou het niet met garantie een CCA kabel opsporen.
- De aanstekertest
- De schraapmethode
Bovenstaande methodes geven een indicatie maar zijn helaas niet waterdicht. Het is daarom veel effectiever om een stukje van de kabelmantel af te snijden om de geleider bloot te leggen en vervolgens met een mes de toplaag van koper af te schrapen. Als er een zilveren kleur zichtbaar wordt, wijst dat op de aanwezigheid van aluminium.
De aanstekertest en schraapmethode zijn prima als een organisatie het vermoeden heeft dat een kabel een namaaksel is. Maar als de kabel al in een gebouw is geïnstalleerd en de organisatie niet tevreden is met de performance, dan is het schrapen of verhitten van een kabel niet eenvoudig en voor veel bedrijven waarschijnlijk niet de methode met de meeste voorkeur.
Ons advies
De schraapmethode komt het beste uit de test. We adviseren dan ook om deze methode bij twijfel altijd toe te passen. Maar, waar mogelijk, altijd vóórdat de kabels gemonteerd worden.
Verder is het devies om niet te bezuinigen op datakabels. De prestaties worden minder en de veiligheidsrisico’s groter. Hoe aantrekkelijk de besparing ook lijkt. Bij aanschaf van 'goedkope' datakabels resulteert goedkoop vrijwel altijd in duurkoop.