Close menu Menu

CCS en CCA kabels, wat moet ik ermee?

Het vinden van de juiste kabels lijkt makkelijk, maar we weten allemaal dat het allemaal niet zo simpel ligt. Aan verschillende soorten en maten geen gebrek. Hoge bandbreedte - lage bandbreedte, hoge brandklasse - lage brandklasse, hoogwaardige kwaliteit – inferieure kwaliteit, noem het maar op. En laten we vandaag eens de kwaliteit nader toelichten.

Wat zijn CCS of CCA kabels?

Naast de hoogwaardige koperen netwerkkabel, bestaande uit vrijwel 100% koper, zijn er ook goedkopere alternatieven verkrijgbaar. Deze “goedkopere” alternatieven kun je vinden onder de term CCS en CCA kabels. Mocht u hier niet bekend mee zijn, vraagt u zich nu waarschijnlijk af wat dat precies inhoud.

Copper Clad Steel (CCS) en Copper Clad Aluminium (CCA) aders bestaan uit respectievelijk een stalen en aluminium geleider, welke is bekleed met een dunne laag koper. Vanaf de buitenkant voelt en ziet de netwerkkabel er precies hetzelfde uit als een “echte” koperen netwerkkabel. Dit maakt het lastig om het verschil tussen de kabels te herkennen.

Naast de uitvoering van de kabel is er nog een ander detail waardoor het oog eerst op de CCS of CCA kabel valt. U raad het al, inderdaad. De prijs. De productiekosten van deze “inferieure” kabels liggen veel lager dan 100% koperkabels, doordat de kabel niet (geheel) uit koperen kernen bestaat. Dit resulteert in een aantrekkelijke verkoopprijs. We adviseren u hierdoor niet te laten verleiden, de kans dat er problemen in de datatransmissie ontstaan door o.a. breuken is vele malen groter. In verhouding tot de koperen netwerkkabels neemt de flexibiliteit over lange afstanden sterk af. De kans is aanwezig dat kabels tot 5 meter nog wel op Gbit snelheid willen werken, met een beetje geluk ook nog de 10 meter op Gbit snelheid. Houd dan wel de vraag “Maar voor hoelang?” in je achterhoofd..

Nadelen CCS kabelsNadelen CCA kabels 
  • Grotere kans op breuken
  • DC (gelijkstroom) weerstand en de demping is ca. 75% hoger dan bij koper
  • Kwaliteit en flexibiliteit niet optimaal bij lange afstanden
  • Voldoet niet aan de ANSI/TIA-568-B2-1 standaard
  • Grotere kans op breuken
  • DC (gelijkstroom) weerstand en de demping is ca. 40% hoger dan bij koper
  • Kwaliteit en flexibiliteit niet optimaal bij lange afstanden
  • Voldoet niet aan de ANSI/TIA-568-B2-1 standaard

 

Hoe herkent u een slechte kabel?

Er zijn verschillende manieren om een slechte kabel te herkennen. Door zelf op onderzoek te gaan (check de specificaties), gestructureerd na te meten en gewoon goed op de hoogte te blijven van de situatie. Zie hieronder een paar voorbeelden om een CCA of CCS kabel te herkennen. Het is natuurlijk belangrijk dat de professionele installateur achter zijn producten staat door hoogwaardige kwaliteit en duurzaamheid hoog in het vaandel te zetten. 

1.            Kies voor een AWG24 kabel (de meeste inferieure kabels hebben een andere diameter)

2.            Meet de dikte van de aders na (24AWG= ø0,51mm en 26AWG = ø0,41mm)

3.            Houd een vlam bij één van de aders (aluminium smelt als sneeuw voor de zon bij een te hoge temperatuur)

4.            Leg een magneet tegen de aders (koper is niet magnetisch, staal natuurlijk wel)

Twijfelt u nog? Met onze jarenlange ervaring op het gebied van datanetwerken helpen we u graag verder. Deze kennis willen we graag met u delen. Bel ons gerust op +31 33 298 09 26 of stuur een e-mail naar [email protected]