Close menu Menu

Het verschil en belang tussen isolatiebehoud en functiebehoud

Kabel brand

Ondernemers schijnen brand flink te onderschatten. Wist u bijvoorbeeld dat 50% van de bedrijven die brand hebben gehad binnen 2 jaar failliet zijn? Dat blijkt uit een nieuw onderzoek dat GfK uitvoerde onder MKB-ondernemers in opdracht van Rabobank. Het is dus van belang kennis te nemen van het volgende, zodat het u niet overkomt.                                

Bron foto: Technisch Gebouw Beheer (2015)


Deze blog wordt niet meer actief bijgehouden. Desondanks is de meerderheid van de informatie nog steeds actueel, maar het kan zijn dat bepaalde links of verwijzingen niet meer functioneren. Voor vragen kun je altijd contact met ons opnemen; we helpen je graag!


UPDATE 11-01-2016: De recent gepubliceerde White Paper van Datwyler met technische specificaties en details van de DIN 4102-12, leest u hier.

Isolatiebehoud (FE / PH )

Kabels die voldoen aan de IEC 60331 norm, zijn getest volgens de internationale richtlijn. Bij het testen wordt alleen een kort stukje van de kabel getest. Er wordt dus niet volgens de toepassing in de praktijk getest - dus met alle beugels, goten en ladders die u gebruikt. Zo kan er geen garantie gegeven worden op het functioneren van de kabel na een bepaalde tijd van blootstelling aan brand.

Aan kabels die alleen voldoen aan déze norm heeft u in geval van brand dus niet veel.

Kabels met functiebehoud (E) 

Functiebehoud testen

Gelukkig zijn er functiebehoud kabels, waar u wel iets aan heeft! Tijdens een brand zal deze kabel zijn functie blijven vervullen voor een bepaalde tijdsduur. Het testen gebeurt in de complete omgeving volgens de DIN (VDE) 4102-12 norm, waarbij de toepassing in de oven wordt geplaatst met draagsysteem en ophang- componenten (zie afbeelding). Net als bij echte branden worden er tijdens de proef ook extreme omstandigheden bereikt, die overeenkomen met de mechanische en thermische belastingen in de praktijk. 

Kabels die voldoen aan de DIN (VDE) 4102-12 norm bieden dus wél directe voordelen. Gelukkig maar!

De tijdsduur is onder te verdelen in drie varianten:

  • E30: tot 30 minuten (het maximum voor glasvezelkabels)
  • E60: tot 60 minuten
  • E90: tot 90 minuten

In Europa wordt de NEN-EN50200 gehanteerd, terwijl de kabels in Nederland ook aan de DIN 4102-12 norm moeten voldoen. 

Waar moet ik nu op letten bij isolatiebehoud en functiebehoud?

Helaas wordt er in de praktijk bijvoorbeeld nog wel eens genoemd dat een kabel E90 functiebehoud heeft, maar dan volgens de BS of SEV norm in plaats van de DIN 4102-12. En dat maakt dus een erg groot verschil. Alleen kabels met de juiste norm kunnen in Nederland worden toegepast. Zo biedt bijvoorbeeld alleen Datwyler een glasvezelkabel met functiebehoud E30, die volgens de DIN 4102-12 norm in praktijkomgeving is getest en dus garantie biedt aan de eindgebruiker. 

Om te garanderen dat uw kabel tijdens brand nog 30, 60 of 90 minuten werkt, heeft u dus een functiebehoud (E) kabel in plaats van een isolatiebehoud (FE) kabel nodig. Ga dan ook altijd na of uw kabel aan de in Nederland gehanteerde DIN 4102-12 norm voldoet, zodat u krijgt wat u nodig heeft en niet wordt teleurgesteld.

Benieuwd welke kabel of oplossing u nodig heeft in uw huidige situatie? Vraag het gerust aan ons, Redlink helpt u graag!

Van dit artikel is een whitepaper gemaakt. Deze kunt u vinden op onze White Paper-pagina vinden. Lees ook de White Paper van Datwyler, omtrent de DIN 4102-12 norm en bijkomende technische specificaties en details