Close menu Menu

Dé 3 tips voor installateurs in 2017

Begin vorig jaar (2016) publiceerden we het artikel ‘3 kabeltips voor installateurs en monteurs in 2016’. Dit artikel werd zo goed ontvangen door onze lezers dat we hebben besloten om ook 3 tips uit te werken voor het komende jaar, 2017. Daarmee creëren we een heuse traditie – het jaar aftrappen met vindingrijk advies.

In 2017 staat er veel te gebeuren. We krijgen bijvoorbeeld steeds meer (slimme) mobiele apparaten, Wi-Fi verbindingen worden nóg sneller en ICT-netwerken worden meer en meer universeel. Maar wat dit jaar voor de elektrotechnische installatiebranche waarschijnlijk de meeste impact zal hebben, is de officiële inwerkingtreding van de Europese Construction Products Regulation (CPR). Een wetgeving die veel gaat veranderen. Juist daarom is het in 2017 zaak om goed voorbereid te zijn, zodat u niet voor verrassingen komt te staan.

In dit artikel geven we u 3 essentiële tips om voorop te lopen op de massa en ervoor te zorgen dat u die professionele installateur blijft waar de mensen zo lovend over spreken. 

Tip 1: Blijf de ontwikkelingen volgen van de Construction Products Regulation (CPR)

De CPR is een Europese verordening die is verwerkt in de Nederlandse NEN 8012. Deze verordening schrijft voor dat alle netwerk- en communicatiekabels bestemd voor permanente installatie in gebouwen volgens de nieuwe EN-normen getest en geclassificeerd moeten zijn. Per 1 juli 2017 zullen deze regels per wet verplicht zijn, maar er bestaat nog veel onduidelijkheid over wat dit in de praktijk betekent voor zowel fabrikanten, distributeurs en installateurs. 

Wat we in ieder geval al wel weten, is dat fabrikanten per 1 juli 2017 moeten stoppen met de productie van kabels die niet voldoen aan de eisen – dus geen DoP-certificaat en/of CE-markering hebben. Of alle kabels die voor die tijd zijn geproduceerd echt niet meer toegepast mogen worden, is nog maar de vraag. Maar wij adviseren de installateur om alvast rekening te houden met de veranderingen. U kunt problemen vooraf voorkomen door projecten na 1 juli 2017 in te richten met kabels van A-merken, zoals Datwyler en Metz. Laat je niet verleiden door 'goedkopere' kabels zonder de technische consequenties te kennen. Te goedkoop gaat vaak samen met inleveren aan kwaliteit. Verder kunt u overleggen met de autoriteiten welke eisen worden gesteld aan de installaties.

Meer over de CPR en wat u kunt doen om u voor te bereiden, leest u in dit artikel. Hou de site van Redlink in de gaten voor het laatste nieuws wat betreft de CPR en NEN 8012.

Tip 2: Vermijd staal en aluminium, ga voor 100% koper - Blijf een Pro!

We zien het steeds vaker. Fabrikanten die stalen (CCS) of aluminium (CCA) kabels met een koperen laagje ‘vermommen’ als volwaardige koperen kabels. Dit is de strijd tussen goedkope imitatiekabel en de duurdere vol koper kabel. In de afgelopen jaren hebben niet-marktconforme kabels een opkomst gemaakt in de vorm van kabels van goedkoper materiaal met andere technische eigenschappen. En ja, natuurlijk scheelt dit in de prijs, maar is dit niet terug te zien in de montage en kwaliteit van de producten. Hiernaast wordt de kans op brand er niet kleiner op. Wist u bijvoorbeeld dat 50% van alle bedrijven die brand hebben gehad binnen 2 jaar failliet zijn?

We achten het belangrijk dat producten van hoogwaardige kwaliteit zijn. De ‘namaak’ kabels hebben vaak een aluminium of stalen kern in plaats van koper. Waar de CCA- en CCS-kabels vele malen goedkoper zijn, brengt dit ook enkele nadelen met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Grotere kans op breuken
  • Kabel functioneert minder goed bij lange lengtes
  • Afname flexibiliteit op lang termijn
  • DC-weerstand is ca. 55% hoger dan bij koper

 

Er zijn verschillende manieren om te testen of de kabel geen imitatieproduct is. Zo is het mogelijk om het gewicht van de box te wegen, gebruik te maken van een kabeltester, de aanstekertest of de schraapmethode. Ons advies is om laatstgenoemde methode toe te passen. Lees hier het volledige artikel.

De marktconforme, koperen kabel daarentegen heeft een lage weerstandwarmte. Dit zorgt ervoor dat de omgevingstempratuur in datakabels beperkt blijft, wat uiteindelijk hogere applicaties mogelijk maakt. We hebben het dan over Cat6, Cat6A en Cat7 kabels met een U/UTP, U/FTP of S/FTP constructie. Op lang termijn willen wij de professionele installateur het advies geven niet te gaan voor de ‘goedkope’ oplossing, maar te kiezen voor hoogwaardige, kwalitatief goede vol koper kabels.

Cat6 datakabel
Datwyler Datakabel Cat6/E, U/UTP
Cat7 datakabel
Datwyler Datakabel Cat7/F, S/FTP
Datwyler Datakabel Cat7a
Datwyler Datakabel Cat7a/Fa, S/FTP

 

Tip 3: Houd rekening met de toekomst - richt uw netwerk in op multifunctionaliteit

In de toekomst kijken, is natuurlijk onmogelijk. Maar dat geld niet voor vooruit denken door in te spelen op de laatste ontwikkelingen. Snelheid, veiligheid en compatibiliteit zijn de sleutelwoorden voor een multifunctioneel netwerk. Waarom nog communiceren als het ook voor je gedaan kan worden? 

Wat te denken van de vele IoT (Internet of Things) toepassingen van tegenwoordig? Waar het allemaal begon met VoIP – de naam zegt het al – werd het mogelijk om te communiceren via een IP-netwerk. Dit zorgt ervoor dat er nog slechts één netwerk-infrastructuur nodig is om met elkaar te communiceren. Belangrijk is om te kiezen voor de juiste bekabeling, maar ook rekening te houden met een toekomstige uitbreiding van je datanetwerk. Compactere, krachtigere, snellere servers en flexibelere cloud diensten zorgen voor steeds minder benodigde IT-rack ruimte.

Hiernaast zijn er uiteraard ontwikkelingen van IP-toepassingen zoals Wi-Fi, LED-verlichting, IP-camera’s, videobellen en ga zo maar door. De ontwikkelingen komen in een vliegensvlug tempo voorbij, waar de centrale IP-verbinding belangrijker en belangrijker wordt.

Wat gaat er gebeuren?

Kunnen brievenbussen je een melding geven bij post? Springt je verlichting alleen aan op het moment dat je in een bepaalde ruimte bent? Stelt je auto een GPS-route vast op basis van je agenda? De ontwikkelingen zijn mogelijk dichterbij dan je denkt. Een inspirerend voorbeeld hiervan is smart building, wat voornamelijk lagere energieverbruik oplevert door slim gebruik te maken van o.a. verwarming en verlichting.

Over enkele jaren zullen wereldwijd waarschijnlijk 50 miljard apparaten ‘connected zijn met het internet. Volgens experts kan 90% van al het apparatuur in een kantoorgebouw gevoed worden door een universeel netwerk. Richt je netwerk daarom in op multifunctionaliteit, om zo in de toekomst makkelijk in te kunnen spelen op nieuwe ontwikkelingen in de markt. Raadpleeg de professionele installateur voor een toekomstbestendige en hoogwaardige oplossing voor uw netwerk - Blijf een Pro!

Vragen?

Heeft u vragen of wilt u meer informatie? Stuur dan een e-mailtje naar een van onze specialisten of bel gewoon met 033 298 09 26. We staan u graag te woord.