Close menu Menu

NIEUW: Single mode vezels geoptimaliseerd voor buiging

Datwyler heeft sinds begin 2016 een nieuwe serie single mode vezels die voor buiging zijn geoptimaliseerd: de Single Mode Vezel G.652.D (BLO). Waar BLO staat voor Bend Losses Optimized. In deze single mode vezel zijn de voordelen van de vorige vezeltypes (G.652.D en G.657.A1) op briljante wijze gecombineerd.

Datwyler heeft de voordelen van deze innovatieve vooruitgang uitgewerkt in dit Whitepaper: De nieuwe singlemode BLO-vezels.

En zoals u van ons gewend bent, hebben wij de belangrijkste punten voor u op een rijtje gezet. Scheelt u weer tijd.

Datwyler gebruikt de nieuwe, voor buiging geoptimaliseerde single mode G.652.D (BLO) vezel nu standaard om glasvezelkabels (FO-kabels) te vervaardigen. Door de toepassing van dit nieuwe type vezel wordt een extra veiligheidsmarge toegevoegd aan de FO Binnenkabels, FO Universele kabels en de FO Buitenkabels.

Geen lasverliezen door gebruik van verschillende mode veld diameters

Voorheen ging het gebruik van de voor buiging geoptimaliseerde vezels gepaard met de volgende tussenoplossing: om te voldoen aan de eis voor kleine buigradiussen werden kleinere mode veld diameters (8.6 μm +/- 0.4 bij 1310 nm) toegepast op de G.657.A1 vezel. En dat gebeurde dan in plaats van de grotere mode veld diameter van de G.652.D vezel (9.2 μm +/- 0.4 bij 1310 nm).

Zolang altijd hetzelfde type vezel werd gebruikt in een glasvezelnetwerk was er niks aan de hand. Echter is de buigongevoelige G.657.A1 beduidend duurder dan de G.652.D, waardoor men toch sneller voor de goedkopere, buiggevoelige versie koos.

Dat leidde ertoe dat kabels met beide types vezel vaak samen in hetzelfde netwerk werden toegepast. Bij overgangen van het ene type vezel naar het andere vonden hogere lasverliezen plaats en konden sprongen in de verzwakking (gain/loss problematiek) voorkomen.

Dit probleem wordt dus verholpen met de nieuwe singlemode G.652 (BLO) vezel.

Volledig compatibel met G.652.D

De nieuwe G.652 (BLO) vezel met 9.2 μm +/- 0.4 bij 1310 nm heeft dezelfde mode veld diameter als de Datwyler G.652.D vezel. Daardoor wordt men bij het monteren niet meer beperkt door de kleine verschillen tussen de mode veld diameters en vinden er minder lasverliezen plaats.
 
Geïnduceerde verzwakking

 Figuur 1: Zelfs als de vezels correct zijn uitgelijnd bij de connectie tussen G.652.D en G.657.A1 gaat er licht verloren. Dit gebeurt niet meer met de nieuwe geoptimaliseerde G.652.D (BLO) vezel.

De vezelverzwakking in de G.652.D (BLO) vezel is tevens geoptimaliseerd. Deze is consistent met de vezelverzwakking van de buiggevoelige G.652.D vezel van Datwyler (zie ook tabel 1).

Maximale verzwakking

Tabel 1: De maximale vezelverzwakking per kilometer van de G.652.D en G.652.D (BLO) vezels is (bekabeld) hetzelfde.

Buigingsperformance zoals vastgelegd in ITU-T G.657.A1

Er worden uitstekende prestaties behaald bij buiging volgens de standaard ITU-T G.657.A1. De geïnduceerde verliezen bij buiging van de G.652.D (BLO) vezels zijn als volgt gedefinieerd:

Geïnduceerde verzwakking

Tabel 2: De geïnduceerde verliezen bij buiging voldoen aan de eisen van de ITU-T G.657.A1 en leveren flinke veiligheidsmarges op bij de maximaal toelaatbare grenswaarden.

Uitstekende verwerking (door Datwyler getest)

Vanwege de vergelijkbare vezeleigenschappen van de G.652.D (BLO) en G.652.D vezels kan de vezel van de G.652.D (BLO) snel, maar nauwkeurig gelast worden door een lasprogramma met centrering van de mantel.

Dat kan bijvoorbeeld met een fusielasapparaat zoals de Easysplicer.

Vergroting van de veiligheidsmarges

Alle voordelen en optimalisaties bij elkaar genomen, is de nieuwe G.652.D (BLO) vezel in alle opzichten significant beter dan de G.657.A1 vezel. De G.652.D (BLO) bewijst een echte trendsetter in het veld van buigongevoelige singlemode vezels te zijn.

De aangepaste mode veld diameter maakt de vezel bij uitstek geschikt voor singlemode-toepassingen in datacentra. Maar juist door zijn buigongevoeligheid wordt de G.652.D (BLO) ook geschikter voor alle toepassingen waar voorheen traditionele, buiggevoelig vezels werden gebruikt.

De aanzienlijke veiligheidsmarges zijn voordelig bij installatie en uitbating van alle soorten netwerken en in semi-stationaire toepassingen – bijvoorbeeld bij glasvezel patchkabels.

U kunt hier het volledige White Paper downloaden. Of neem een kijkje op onze White Paper-pagina.

Heeft u verder nog vragen? U kunt altijd telefonisch contact opnemen. We gaan graag met u in gesprek.