Close menu Menu

Overzicht: het verschil tussen UTP en FTP kabels en netwerken

19 september 2016

Overzicht: het verschil tussen UTP en FTP kabels en netwerken

Het efficiënt gebruiken, opslaan, verzenden, beveiligen en managen van data blijft een zeer belangrijke uitdaging voor iedereen. Binnen het vakgebied zijn er echter een heleboel lettercombinaties die vele producteigenschappen voor kabelconstructies representeren. Dit kan best verwarrend zijn. Daarom hebben wij deze afkortingen voor jou op een rijtje gezet. Wel zo makkelijk.

We krijgen nog geregeld vragen over de verschillende types koperkabels en netwerken: “Wat is UTP? Wat is FTP? En wanneer heb ik welk type nodig?” Het zijn eigenlijk de basisbeginselen van de data-installatietechniek, maar we begrijpen goed dat al die afkortingen best verwarrend kunnen zijn. Daarom hebben wij deze afkortingen met toepassingen handig voor jou op een rijtje gezet. Tot slot beantwoorden we ook nog welk type je het beste in bepaalde situaties kunt gebruiken.

Snelheden koperen kabels

Allereerst is het goed om te begrijpen dat telecommunicatie bekabelingssystemen (gestructureerde bekabeling) geschikt zijn voor allerlei toepassingen, zoals datacommunicatie, analoge en ISDN-telefonie, Wi-Fi en tenslotte industriële automatisering. Hierbij kunnen er meerdere snelheden per seconden behaald worden, variërend van 10 Mbps tot 100 Gbps.

Om aan de eisen van tegenwoordig te kunnen voldoen, heeft Redlink degelijke, koperen kabels in het assortiment. De afkortingen die wij hierbij hanteren volgens de ISO/IEC 11801:2002 norm, zijn:

  • U = Unshielded (niet afgeschermd)
  • F = Foil shielded (afgeschermd met folie)
  • S = Braided shield (gevlochten scherm)
  • TP = Twisted pair (getwiste aders)

Je komt deze afkortingen ook bij veel andere producten van andere leveranciers tegen. Hieronder volgt een uitleg van de verschillende typen kabels aan de hand van afbeeldingen en voorbeeldproducten.

Lees ook: De voordelen van een afgeschermde kabel


U/UTP kabel

De U/UTP kabel. Voor sommigen ook wel bekend als de UTP kabel, de meest voorkomende niet afgeschermde, gebalanceerde getwiste kabel. De constructie van een dergelijke UTP kabel bestaat uit niet afgeschermde getwiste aders binnenin een thermoplastische (PVC) mantel. Zie ook de bijbehorende afbeelding.


F/UTP kabel

De F/UTP kabel. Hierbij worden de niet afgeschermde gebalanceerde getwiste aders omringt door een geheel geleidende mylar-ondersteunde aluminium folie, welke bevestigd worden binnenin de thermoplastiche (PVC of LSOH) mantel. Het folie schild beschermt de kabel tegen externe elektromagnetische interferentie (EMI) en overspraak (alien crosstalk).


S/UTP kabel

De S/UTP kabel. In plaats van aluminium folie, wordt er hier gebruik gemaakt van een gevlochten scherm om de niet afgeschermde twisted pair kabel te bedekken. U kent hem misschien nog als de STP kabel, maar let op: er zijn ook zogenoemde ‘shielded cables’ die claimen hieraan te voldoen maar geen afscherming onder hun mantel hebben! Controleer dus altijd op de aanwezigheid van een gevlochten scherm bij een S/UTP kabel. LET OP: dit type afscherming wordt bij Datwyler alleen toegepast op flexkabels. Dat type kabel kabel wordt gebruikt om patchkabels mee te maken.


SF/UTP kabel

Bij de SF/UTP kabel worden de niet afgeschermde aderparenbeschermt door een foliescherm met daarbovenop een gevlochten scherm. Voorheen werd deze ook wel beschreven als de STP kabel. Zeer efficiënt voor het beschermen tegen elektromagnetische interferentie (EMI) die de kabel wil binnendringen of verlaten.

Kabel op aanvraag.


U/FTP kabel

De U/FTP kabel. Deze kabelconstructie (voorheen FTP) is niet gevlochten en heeft geen algehele afscherming, maar hierbij is ieder getwist kabelpaar wel met folie afgeschermd. Voor 10GBASE-T toepassingen worden in dit geval voornamelijk Categorie 6A/Klasse EA typen gebruikt.


F/FTP kabel

F/FTP kabel. Ieder getwist paar kabeladers is individueel met folie afgeschermd – met nog een algeheel foliescherm binnenin de mantel. Net als de U/FTP kabel, worden deze ook gebruikt voor 10GBASE-T applicaties.


S/FTP kabel

De S/FTP kabel. Individueel met folie afgeschermde getwiste aders die omgeven zijn door een algehele gevlochten afscherming binnenin een PVC of LSOH mantel, vormen deze kabel. Het verschil met de F/FTP is dat het algehele foliescherm bij deze kabel gevlochten is, waardoor het een afgeschermde (shielded) kabel wordt.

Doorgaans wordt dit type, met name binnen Europa, voor de Categorie 7A/Klasse FA gebruikt. Deze kabelconstructie behaalt de hoogste performance en verkleint de mate van overspraak tussen aders aanzienlijk. En biedt hierbij ook de beste bescherming tegen EMI en externe geluidsbronnen. Dankzij de isolatie per aderpaar wordt ‘Cable Sharing’ mogelijk: het delen van diensten over meerdere aderparen.


AWG

Duidelijk! We weten nu de verschillen tussen UTP en FTP kabels, voorheen beschreven als UTP, STP en FTP kabel, met de mogelijke constructies. Maar wat betekent AWG nu bij koperen kabels?

AWG staat voor American Wire Gauge, wat een standaard is voor de dikte van een draad. Voor UTP betekent dit meestal een AWG van 23 of 24. Hoe lager het getal is, hoe dikker de kabel is.

Maar wanneer gebruik ik nu UTP en wanneer FTP?

Het is nagenoeg onmogelijk om een eenduidig antwoord te geven op die vraag, omdat de keuze voor het type netwerk van een groot aantal factoren afhangt. Eigenlijk begint het allemaal bij de omgeving waar het netwerk zich in bevind. Is het een industriële of een kantooromgeving? Kunnen er veel externe factoren invloed (interferentie) hebben op de bekabeling? Welke eisen worden er gesteld aan het netwerk?


Industriële omgeving

Bij een fabricagehal met zware elektrische machines en voedingskabels of een vriesmagazijn met vries- en koelinstallaties hebben we bijvoorbeeld al gauw te maken met sterke (elektromagnetische) interferentie van buitenaf. In die gevallen is een afgeschermd (shielded) netwerk de juiste keuze.

Want hoe meer interferentie (veroorzaakt door storingsbronnen), hoe beter een kabel (of de voorziening waar de kabel in komt te liggen) afgeschermd dient te zijn. Denk aan kabeltracé’s met scheidingsschoten of stalen buizen waar de datakabel doorheen gelegd kan worden. In die gevallen komen we op een S/FTP kabel. Bijvoorbeeld de Cat7a/Fa, S/FTP Datakabel van Datwyler.

Kantooromgeving met intensief internetgebruik

Maar gaat het bijvoorbeeld om een kantooromgeving, dan spelen andere factoren zoals bandbreedte een belangrijke rol. Afhankelijk van de behoefte aan snel en stabiel internet kan een keuze worden gemaakt voor een bepaald type categorie netwerk. Gaat het bijvoorbeeld om PC-gebruikers die de hele dag door uploaden, streamen of op welke manier dan ook met het internet verbonden (moeten) zijn, dan is een grote bandbreedte vereist. Want veel (data)verkeer = grote bandbreedte. Kabels met een hoge bandbreedte (hoger dan 250 Mhz) zijn over het algemeen afgeschermd (shielded).

Als u veel bandbreedte behoeft is een Cat6A kabel van het type U/FTP of S/FTP een goede optie. Deze kabels hebben een grote bandbreedte, namelijk minstens 500 Mhz. 500 Mhz is overigens ook de minimale bandbreedte van een kabel om Cat6A of Cat6a/EA te mogen heten. Het verschil tussen die twee is ook moeilijk te duiden, dus daar gaat het volgende artikel over.

Kantooromgeving met gangbare omstandigheden

Gaat het om een normale kantooromgeving (bijvoorbeeld met alles in de cloud) dan kunnen we vaak uit de voeten met een U/UTP Cat5e, Cat6 of zelfs Cat6A netwerk. Het hangt nog af van de eisen voor bandbreedte. Het type 662 van Datwyler, een Cat6 U/UTP kabel, is bijvoorbeeld een kabel die voldoet aan veel basiseisen.

Heb je toch behoefte aan meer bandbreedte, maar hoeft het netwerk niet per se afgeschermd te zijn? Dan kun je kiezen voor de U/UTP, Cat6A Datakabel van Metz.


Nog meer keuzehulp? Bekijk de post hieronder!

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Redlink BV (@redlink_bv)

Hopelijk heb je nu wat meer inzicht in de opties en welk type voor jouw situatie van toepassing kan zijn. Mocht je er niet uitkomen of heb je specifieke vragen? Stuur dan een mail naar een van onze specialisten of bel met 033 298 09 26. We staan je graag te woord.

klik hier om contact met ons op te nemen