Eén ding is zeker, er komt veel kijken bij het installeren van een professioneel universeel data-netwerk. Om ervoor te zorgen dat datakabels correct en efficiënt werken voor – ten minste – de aankomende 20 jaar zijn er bepaalde zaken die u ook zeker moet meenemen voor een ‘probleemloze’ data-installatie.
Eerder hebben we het gehad over de richtlijnen van een glasvezelinstallatie. Heeft u deze gemist? Lees hier meer over de 7 tips voor het installeren van een glasvezelverbinding. Wilt u een correct geïnstalleerd data-netwerk opleveren, wees dan zeker dat u niet over bepaalde zaken heen kijkt. Het hebben van een checklist voor het project, controle op eventuele wetgevingen en regelingen, het op voorraad hebben van de benodigde producten, de juiste buigradius van de kabel en warmte-effecten zijn enkele voorbeelden hiervan. Zo bent u nóg beter voorbereid op het maken van een professioneel data-netwerk!
① Checklist
☑ Heeft u de juiste (hoeveelheid) producten besteld en heeft de toeleverancier uw bestelling bevestigd?
☑ Heeft u een goed afleveradres inclusief contactpersoon op locatie?
☑ Weet de klant waar u gaat werken wie er komt en nemen ze de materialen voor u in ontvangst
☑ Heeft u gecheckt of de juiste producten zijn geleverd?
☑ Is er sprake van schade aan het product en/of pallet door het transport?
☑ Heeft u opslagruimte gereserveerd indien de producten niet direct gebruikt worden
☑ Voldoet de kabel aan de gevraagde categorie (bv. CAT6A) en brandklasse (bv. Dca)
☑ Heeft u voldoende verbindingsonderdelen (bv. keystones, patchpanelen, etc.) voor de data-installatie?
② Opslag
Een onderdeel wat u niet moet onderschatten is de opslag. Zorg er altijd voor dat er een (veilige) ruimte is gereserveerd voor de desbetreffende levering. U wilt natuurlijk niet dat een ander er met uw kostbare materialen vandoor gaat. Hiernaast moeten kabels worden beschermd tegen (weers)invloeden van buitenaf, door ze droog te houden en op de juiste temperatuur te bewaren. Kabels die zijn opgeslagen in extreme hitte of kou kunnen beschadigen door isolatieschade. Behandel uw producten met zorg en aandacht. Zorg voor een optimale werktemperatuur op locatie.
③ Verordeningen, normen en richtlijnen
- Zorg dat u op de hoogte bent van lokale en Europese regelgevingen, die specifiek zijn voor de materialen die worden geïnstalleerd;
- Volg of bekijk de richtlijnen van de fabrikanten ten alle tijden (bv. Dätwyler producten worden geleverd met instructies, of ze kunnen worden gedownload van de website);
- Zorg ervoor dat de certificaten van uw organisatie up-to-date zijn voor de desbetreffende installatie en producten. (DSP certificatie halen? Bel ons gerust voor meer informatie)
④ Open installatie, wandopeningen en kabelbanen
Koperen datakabels moeten geïnstalleerd worden in aparte (of gedeelde) compartimenten, goten en kabelbanen van andere geïnstalleerde kabels. Zo mag de aanbevolen vulcapaciteit nooit worden overschreden, voor het juiste gebruik raadpleegt u de fabriekshandleiding en de normen.
- Kabels kunnen in alle goten en/of open bakken worden gelegd, als bovenstaande van toepassing is;
- Vermijd kabelbreuken door kabels en bundels te monteren met behulp van Velcro klittenband;
- Controleer de randen en openingen (in de muur en wand-kabelgoot) van te voren op scherpe randen om (toekomstige) beschadigingen te voorkomen. Indien van toepassing pas scherpe rand/kant band toe! Het moeten vervangen van de beschadigde kabel kost natuurlijk veel kostbare tijd, maar natuurlijk ook geld;
- De buigradius van de kabels moeten voldoen aan de bekabelingstandaarden.
⑤ Smeermiddelen voor het trekken van kabels
Voor een optimale data-installatie van uw netwerk, is het in sommige gevallen verstandig om gebruik te maken van kabel smeermiddelen/ glijmiddel. Belangrijk hier is dat u nooit olieachtige en/of vettige stoffen moet gebruiken. Verder bevelen wij aan gebruik te maken van gele kabel glijmiddelen, zoals deze IDEAL kabel glijmiddel. Het trekken van kabels met glijmiddel voorkomt eventuele beschadigingen aan de draad- en kabelmantels in kleine buizen. Door het veroorzaken van een lage wrijvingscoëfficiënt wordt de trekkracht op kabels verminderd. Door ervoor te zorgen dat u altijd iets achter de hand heeft voorkomt u eventuele beschadigingen aan de kabel(mantel).
⑥ Trekkracht
Iedere kabel heeft zijn eigen specificaties. Raadpleeg de datasheets voor de aanbevolen treksterkte- en trekkrachtgegevens. De datasheets zijn de downloaden van onze website, zie voorbeeld hiernaast. Ook andere elektrische karakteristieken en informatie van merken als Dätwyler en Metz-Connect zijn te vinden op deze datasheets.
⑦ Kabels trekken
- Zorg ervoor dat u de kabels rechtstreeks uit de trommel of doos trekt. Maakt u gebruik van een haspel? Maak dan gebruik van een kabelroller voor de juiste rotatie van de haspel. De kabelroller is beschikbaar voor 50kg, 175kg en 300kg haspels. Trekt u de kabel uit een doos, zorg er dan altijd voor dat u deze met zorg behandelt en recht opzet zoals de fabriek voorschrijft;
- Trek de kabel nooit over de rand van de haspel of goot/kabelbaan om de kans op draaiing beschadigingen tegen te gaan;
- Kabellengte over? Spoel deze terug op de haspel en zet het eindstuk stevig vast; (noteer de overgebleven hoeveelheid meters)
- Codeer beide kabel uiteinden zodat het terug vinden van kabels tijdens de afmontage spoedig verloopt.
⑧ Buigradius
De professionele installateur weet wat hij doet. Toch blijft het verstandig altijd de datasheets erbij te halen voor de juiste toepassing. Denk bijvoorbeeld aan de buigradius. De buigradius van koperkabels dient altijd groter dan 8 keer de buitendiameter te zijn (volgens EN50173) – tenzij anders vermeld op de datasheets.
Als er twee cijfers worden weergegeven, toont de bovenste waarde de bochtstraal tijdens de installatie. Het onderste nummer is voor na de installatie. Download en check dus altijd de bijbehorende datasheet van de kabel.
⑨ Druk op datakabels
Tegenover kwaliteit staat nu eenmaal een prijs. Deze kwaliteit wilt u behouden. Zorg ervoor dat u de druk op hoogwaardige datakabels voorkomt. Dit kan o.a. door het gebruik van standaard kabelbinders/ tyraps te vermijden, aangezien deze de transmissiekenmerken van de kabel negatief kunnen beïnvloeden. Wanneer de kabels te strak gebundeld zijn, oftewel aangesnoerd zijn, kan men de kabels flink beschadigen door teveel warmte en te weinig ruimte voor luchtstoom.
⑩ Warmte-effecten
Stel de datakabels nooit bloot aan directe warmtebronnen - bijvoorbeeld direct-zonlicht, CV leidingen, warmtebronnen maar ook het eventuele föhnen van krimpkous.
⑪ Kabel leggen
De meeste aspecten hebben we nu wel doorgenomen, toch zijn er nóg wat belangrijke zaken die u (misschien) al wel weet. Zoals het leggen van de kabel. Leg de datakabels in afzonderlijke of gedeelde kanalen van stroomkabels kruis deze met 90 graden over elkaar met een brug. Een trekveer kan u helpen kabels door loze leidingen en wand/ goten te leggen.
⑫ Eindigen bij het patchpaneel
- We hebben het eerder gezegd, maar volg altijd de instructies van de fabrikant;
- Bij het aansluiten van de U/UTP (unshielded) en S/FTP (shielded) kabels dienen de paren en de folie zo dicht mogelijk bij de aansluitklemmen te worden gehouden;
- Als de kabel een vlechtwerk of aard-Lietz heeft, moeten deze ook op de connector worden meegenomen om een correcte afscherming te garanderen.
⑬ Temperatuurbereik
Zorg ervoor dat de bedienings- en installatietemperaturen (twee aparte waarden) in acht worden genomen. De kabel kan tijdens installatie of opslag beschadigd raken als het te warm of te koud is, wat ervoor zorgt dat de kabel niet goed zijn werk kan doen nu of later.
Uw partner voor datanetwerken
Er is ontzettend veel om over na te denken voor de professionele installateur, maar wanneer u goed nadenkt over bovenstaande processen hebben wij er vertrouwen in dat u goed en professioneel werk levert. Voor vragen over een installatie, specificaties van een kabel of gewoon iets heel anders? Mét bijna 25 jaar aan kennis en ervaring in huis helpen we u graag verder. Stuur een mail naar [email protected] of geef ons een belletje.
ALLE KOPERKABELS | ALLE COMPONENTEN | ALLE PATCHKABELS | ALLE HULPMIDDELEN |
---|