In 2015 kwamen in totaal 234.000 meldingen voor brand of hulpverlening binnen in de meldkamers van de brandweer. Omgerekend zijn dat maar liefst 641 meldingen per dag. In werkelijkheid hoefde de brandweer maar voor 416 meldingen uit te rukken (152.000 totaal). Dat is nog steeds heel veel. Hoe kunnen wij onze brandweerlieden een brandje uh.. handje helpen?
7% minder alarmeringen specifiek voor een brand
Als we kijken naar het aantal keren dat de meldkamers de brandweer specifiek voor een brand alarmeerden, zien we een daling van 7% ten opzichte van vorig jaar. Namelijk van 91.000 (in 2014) naar 85.000 (in 2015). Dat blijkt uit cijfers van het CBS.
“Opvallend is dat er maar liefst 5.100 minder meldingen zijn geweest van automatische meldinstallaties. De reden is dat minder brandmeldinstallaties op de meldkamer zijn aangesloten. De wettelijke verplichting hiertoe is in 2012 komen te vervallen. Daarnaast is de landelijke maatregel, waarbij de centralist op de meldkamer eerst nagaat of er daadwerkelijk sprake is van brand, succesvol”, aldus Stephan Wevers van Brandweer Nederland.
Wat kunnen wij zelf doen om een brand te voorkomen?
Er worden flinke vooruitgangen geboekt. Petje af dus voor iedereen die heeft bijgedragen aan de recente ontwikkelingen. En in het bijzonder voor onze brandweerlieden! Maar we moeten niet te vroeg juichen - we zijn er nog niet. De aantallen kunnen nóg lager. En daar willen wij de brandweer wel een brandje handje bij helpen. Daarom publiceren we binnenkort een aantal eenvoudige tips om een brand te voorkomen. Hier is alvast één tip om een brand te voorkomen.
Benieuwd naar het verschil tussen isolatie- en functiebehoud? We hebben het uitgewerkt in een mooi overzicht.