Close menu Menu

Afgeschermde bekabeling is beter voor datacentra

"Voor datacentra is afgeschermde bekabeling beter dan niet afgeschermde bekabeling." Dat is het antwoord dat Dr. Alan Flatman gaf op de vraag wat beter past in datacentra. Dat is te lezen in dit whitepaper van Datwyler. Wij bij Redlink snappen dat natuurlijk niet iedereen de tijd heeft om zo’n whitepaper helemaal te lezen, dus we hebben de belangrijkste conclusies voor u op een rijtje gezet.

 

Wel afgeschermd in datacentra

Dr. Alan Flatman is ervan overtuigd dat een afgeschermde bekabeling de beste manier is voor snelheden van meer dan 1G. Vooral in omgevingen met grote hoeveelheden hoge snelheden, zoals in datacentra. Hij kwam tot deze conclusie toen hij betrokken was bij de ontwikkeling van de 10GBASE-T standaard.

 

10GBASE-T is de standaardtechnologie waarmee 10 Gigabit Ethernet over koperbekabeling gerealiseerd kan worden. 10GBASE-T wordt via vier paren van elk 2,5 Gbit/s overgedragen en bereikt een transmissiesnelheid van 10Gbit/s (zie afb. 1)

 4-adder paar voor full-duplex transmissies

Afb. 1: 10GBase-T gebruikt 4-adder paar voor full-duplex transmissies
 

 

Alle voordelen op een rij 

  • Hoge bandbreedte van 10GBASE-T signalen (400MHz)

Daardoor zijn er beduidend meer crosstalks van aangrenzende kabels dan men kent bij 1000BASE-T (40MHz).

 

  • 16-niveaus signaal bij 10GBASE-T (zie afb. 2)

10GBASE-T gebruikt in elk paar een 16-niveaus signaal (DSQ128 modulatie) – anders dan de 5-niveaus signalen (PAM-5) bij 1000BASE-T en de 3-niveaus signalen (MLT-3) bij 100BASE-TX.

De ontvangstsignalen worden gedempt door 100 meter kabels. Bij 10GBASE-T signalen treedt de grootste demping op, omdat hierbij signalen met de hoogste frequenties betrokken zijn (ca. 1mV per signaalniveau).

 

10GBASE-T

Afb. 2: Transmissiesignalen (links) en ontvangstsignalen (rechts) voor Ethernet BASE-T transceivers

 

  • Vereenvoudiging 

Slechte eigenschappen van alien crosstalk bij ‘oudere generatie’ UTP-kabels (tot Cat. 6) en nadelen van de Cat. 6A alien crosstalk. Er is een grote zorgvuldigheid nodig bij patchkabel management, onder meer omdat de crosstalk verander na iedere nieuwe configuratie.

 

Dit alles wordt vergemakkelijkt door het gebruik van beschermde kabels.

 

  • Gebruiksgemak & lage kosten

De meerderheid van de beschermde cat. 6A / 7 / 7A kabels is dunner dan de nieuwste Cat. 6A UTP-kabels, maar kost evenveel.

 

 

  • Hoge snelheid via koper

Uitgebreide studies tonen aan dat via twister pair bekabelingen hoge snelheidstransmissies tot 40G, mogelijk zelfs 100G kunnen worden behaald. Dat is met 50 tot 100 meter beschermde bekabeling, bijvoorbeeld via Cat. 7 / 7A haalbaar.

 

Onbeschermde bekabeling biedt niet de benodigde capaciteiten om te werken met snelheden van meer dan 10Gbit/s

 

Samenvatting

De meeste belangrijke voordelen van afgeschermde bekabeling voor de werking van 10G zijn lage kosten en minder risico’s bij de werking van het systeem. Dat laatste is erg belangrijk in de omgeving van een datacentrum. Afgeschermde bekabeling blijft, met voldoende capaciteit voor ondersteuning van 40G, voor minstens een volgende generatie op de tekentafel liggen. Afgeschermde bekabeling is dé aanpak voor koper verbindingen met een hoge snelheid.

 

Bron: Datwyler Whitepaper - AFGESCHERMD OF NIET AFGESCHERMD – WAT IS BETER VOOR EEN DATACENTRUM? van Dr. Alan Flatman