Een universeel netwerk installeren is niet zomaar iets. Geen expert? Dan zou het wel eens met een onverklaarbare netwerkfout kunnen eindigen. Zonder de juiste kennis én opleiding kan men niet zomaar een data-installatie in een gebouw, jacht of datacenter monteren. Eindgebruikers hebben mogelijk de ervaring tot (maximaal) het aansluiten van een oude PTT of RJ12 telefoonaansluiting. In de oude traditionele telefooninstallaties kunnen deze foutjes nog getolereerd worden en is het wegvallen van een gesproken woord nog geen groot probleem. Maar hebben we het over een high-end datanetwerk of gebouwen (netwerk)infrastructuur, dan is de gevoeligheid voor het maken van fouten vele malen groter. Ongemerkt worden hierin grote en onnodige risico’s genomen waarbij het soms voorkomt dat men een dag geen betalingen kan verwerken en ontvangen, of beschikt over onbereikbare nood- en hulpdiensten doordat een heel datacenter platligt. Daarom is het verstandig om potentiële netwerkfouten te voorkomen door risico’s te vermijden. Het inhuren van een professionele data-specialist is natuurlijk ten alle tijden aanbevolen. Voor de installatie van een koper- of glasvezelnetwerk willen we u daarom graag verschillende tips meegeven.
1. Kabelmanagement
Het eerste wat je moet bedenken is dat de bekabeling – in de meeste gevallen – niet bij de initiële installatie zal stoppen. De kans is altijd aanwezig dat er in een later stadium meer actieve en draadloze apparaten toegevoegd zullen worden. U begrijpt waarschijnlijk wel waar ik naartoe wil, het is uitermate belangrijk een duidelijke netwerkstructuur in de bekabeling aan te brengen. Zo kunt u er zorg voor dragen vaste kabels te nummeren en patchkabels kabels te labelen door middel van een beschrijving of nummer. Of kies één specifieke kleur voor uw vaste Ethernet-infrastructuur. Dit zorgt ervoor dat de desbetreffende kabels makkelijker te identificeren zijn voor de afmontage van de kabels en wanneer u in de toekomst het netwerk wilt uitbreiden. Hoe zorgt u ervoor dat het koper- en glasvezelnetwerk nog beter georganiseerd is? Het toevoegen van een centraal patch/rack-gebaseerde bekabelingstructuur zorgt ervoor dat het aanleggen, onderhoud en gebruik vele malen makkelijker af zal gaan.
ALLE HULPMIDDELEN
ALLE KOPER COMPONENTEN
ALLE GLASVEZEL COMPONENTEN
2. Leg datakabels parallel met elektrische kabels
Als men UTP-databekabeling (unshielded twisted pair) gebruikt om signalen te versturen, zijn er bepaalde zaken waarop gelet moet worden. Het magnetische veld wat ontstaat bij zwakstroomkabels is een kritisch onderdeel van de communicatie-keten voor datatransmissie. Wanneer u dus niet-afgeschermde datakabels over een lange afstand parallel met elektrische kabels laat lopen, wordt dat magnetische veld verstoord en komt er een ruis in de communicatie (Alien Crosstalk). In sommige extreme gevallen zal de datatransmissie vanuit punt A niet leiden naar punt B. Maar in de meeste gevallen zullen de overdrachtssnelheden vertragen naar een zogenoemde ‘crawl’, omdat de communicatie voortdurend aan elkaar getoetst wordt. Dit zult u waarschijnlijk niet 1, 2, 3 merken, maar bevorderlijk voor een snelle verbinding is het zeker niet. Moet u toch langs elektriciteitsleidingen met uw UTP-kabel? Dan is het aan te raden deze loodrecht van elkaar te laten kruisen, een scheidingsschot in het kabeltracé toe te passen of minimaal 20 centimeter afstand te houden tussen de zwak en sterkstroomkabels. Bij F/UTP of S/FTP-bekabeling daarentegen mag er wel naast elkaar gelegd worden, wat uiteindelijk weer meer ruimte in (plafond) goot oplevert. Neem wel altijd de in het betreffende land geldende norm in acht. Het gebruik maken van hoogwaardige afgeschermde datakabels heeft tegenwoordig wel de voorkeur en bespaart u uiteindelijk ruimte, tijd en op lange termijn veel geld.
ALLE AFGESCHERMDE KOPERKABELS
ALLE AFGESCHERMDE GLASVEZELKABELS
Lees meer: wat is crosstalk en hoe voorkomt u het?
3. Kabelbeperkingen over lange afstanden
Een U/UTP-bekabeling voor 1Gbit/s mag een maximale lengte van 100 meter hebben volgens de norm (90 meter + 2 x 5 meter patchkabels), dat is toch wel algemeen bekend. Mocht u een netwerk voor 10 Gbit/s of zelfs 40 Gbit/s doeleinden willen gebruiken, let dan goed op de afstandsbeperkingen die verband houden met het type kabel die u wilt gebruiken. Bijvoorbeeld, u bent van plan een 10Gbit/s netwerk aan te leggen met een lengte van 90 meter over ‘twisted pair’. Dan heeft u minimaal CAT6A-bekabeling of hoger nodig. Wanneer u een 10Gbit/s voor maximaal 10 kilometer wil laten lopen, is het verstandig om dit met glasvezel in te vullen. Uiteindelijk komt het erop neer dat u goed rekening moet houden met de maximale afstand waarover een optimale kwaliteit van de datatransmissie over de kabel kan lopen.
4. Toekomstbestendige data-installaties
Alhoewel 1Gbit/s Ethernet-verbindingen tegenwoordig een alom bekende standaard is geworden in het bedrijfsleven, is het zeker niet ondenkbaar dat u nog een 100Mbit/s netwerkverbinding heeft liggen. Waar de ontwikkelingen ons om de oren vliegen hebben de datakabels tegenwoordig steeds meer te verduren. Denk aan Power oftewel PoE, PoE+ en zelfs de binnenkort vastgelegde standaard 100Watt 4PPoE. U weet nooit wat de toekomst met zich mee brengt, overdenk daarom altijd de mogelijkheden om uw netwerk toekomstbestendig in te richten. Gaat u voor de beste bekabeling van gisteren? Of gaat u een netwerk installeren die u toekomstige wensen en behoeften van de aankomende 10 tot 20 jaar makkelijk aan kan? Lijkt ons geen moeilijke keuze.
Kies daarom voor een top-of-the-line kabel, het vraagt een grotere investering, maar op lange termijn is het de investering zeker waard. Bedenk wat de gemiddelde koper- of glasvezelkabel van een Smart Building over 5 à 10 jaar moet kunnen verdragen. Meer weten over Smart Building? Lees hier meer
ALLE CAT7 KABELS
ALLE CAT7A KABELS
ALLE OM3 KABELS
ALLE OM4 KABELS
5. Volg de juiste kabelstandaarden
Er zijn nog monteurs die denken dat de 8 aders (4 pair) in een Ethernet-kabel lukraak aangesloten kunnen worden, door bijvoorbeeld willekeurige paren aan te sluiten. Echter is hier een speciaal standaard (lees)schema voor waar men zich aan dient te houden. De bekabeling-standaard die bekend staat als EAI/TIA-568-A en EAI/TIA-568-B bestaat natuurlijk niet voor niets. Maar ook de Europese EN50173 en wereldwijde ISO/IEC-standaard verwijzen naar een speciaal schema. De standaard bepaald hoe kabels in de keystone, jack of plug moeten worden aangesloten. Wijkt u af van dit schema? Dan zal er geen optimale datatransmissie plaats vinden met veel risico op overspraak. En verlies van belangrijke data. Verder is er sprake van een hoog negatief effect op het totale netwerk, met zelfs risico van schade aan de aangesloten actieve componenten.
6. Test de kabelresultaten met de juiste meetapparatuur
Wanneer de kabel eenmaal is geïnstalleerd is het aan te raden elke kabel met behulp van een geschikte netwerktester te meten. Gebruik hiervoor geen ‘zelfgemaakt testertje’ met wat geknutselde LED-lampjes, want ja, er zijn gereedschapskoffers waar u deze nog tegen zult komen! Maar als een echte pro gebruikt u een echte verifieer- of certificeermeter voor dataverbindingen. Zo weet u zeker dat de kabel geschikt is voor het beoogde gebruik. Hiernaast biedt het ondersteuning voor de evaluatie van eventuele systeem- en performance garanties van minimaal 20 jaar, altijd handig toch?
Kabeltester
De gemiddelde kabeltester omvat over het algemeen typische verificatie van lengte- en kabelspecificaties waaraan het netwerk moet voldoen. Wanneer u 1Gbit/s overdrachtssnelheden nodig heeft, controleer dan de eigenschappen van de kabel die de behoefte moeten ondersteunen. De testresultaten garanderen dat de gegevensoverdracht op de juiste manier ‘aan de andere kant’ komt en weer terug kan, oftewel de bits en bytes schieten heen en weer zonder onderbrekingen. Deze metingen sporen eventuele fouten in de aansluitingen op, die toekomstige systeemfouten kunnen voorkomen.
7. Zorg voor een kwaliteitsinstallatie met de juiste producten
De enorme hoeveelheid datatransmissie die door twee kleine optische glasvezels vliegen, zouden bij koperkabels al snel een kabelmeter van 5 tot 10 millimeter nodig hebben. Bij de overweging van een ruimtebesparende oplossing of veel bandbreedte over lange afstanden in verhouding met de huidige ontwikkelingen kunnen glasvezelverbindingen een uitkomst bieden. Denk hier bijvoorbeeld aan een 1G/bit of 10G/bit mini-switch voor een (totaal) glasvezelnetwerk.
Daarmee komen we terug op een eerder gemaakt punt: denk toekomstgericht. Het is immers voordeliger om direct een kwalitatief goed netwerk te installeren dat uw toekomstige plannen ondersteund, dan kiezen voor de ‘goedkope’ oplossing. Complete vervanging of reparatie door inferieure materialen van onbekende fabrikanten buiten Europa, daar zit natuurlijk niemand op te wachten.
Lees meer: CCA en CCS kabels, wat moet ik ermee?
Conclusie
Samengevat. Onjuist geïnstalleerde kabels of inferieure materialen kunnen de prestaties van het netwerk sterk verslechteren, veel hoofdpijn bezorgen en bovendien leidt het altijd tot extra kosten. Naast de bovengenoemde tips, is het soms ook noodzakelijk – foutloos – te werken met professionele vakmensen. Hiermee verzekert u dat de juiste gereedschappen gebruikt worden. Hiernaast wilt u certificatie door een meetrapport te maken voor het waarborgen van een correcte installatie van het netwerk. We zijn allemaal ergens begonnen, zo ook de professionele installateur. Zorg ervoor dat u goed geïnformeerd te werk gaat voor de perfecte installatie van het datanetwerk.